11 okt. 2006

Pixis Tillbehör - Aioli

Aioli kommer från franskans ail som betyder vitlök och är en såååå god majonäsliknande sås som man gör mycket i Provence, vet Pixi. Där äter man aioli till soppa, kall skivad lammstek och kokta och färska grönsaker.
Och Pixi serverar aioli bl a till sin fisksoppa med saffran. Gott! Och det bästa av allt, det är att aioli är godkänd av GI!
Så här gör du aioli till 6 personer:

2-3 stora vitlöksklyftor
2 äggulor
2-3 dl olivolja
1/3 tsk salt

1. Skala och pressa vitlöksklyftorna (eller mosa dem i en mortel, de blir mildare då). Lägg dem i en skål.
2. Rör ner äggulorna.
3. Salta och häll i oljan , först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig omrörning tills aiolin tjocknar. Du kan använda elvisp.

Du kan smaksätta aiolin med saffran (1/2 gr = 1 paket), ljus dijonsenap (2 - 3 tsk) eller några droppar vinäger eller citron.

Saffran och dijonsenapen tillsätter du innan du rör ner äggulorna.
Vinägern eller citronen när aiolin är färdigvispad.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...