11 okt. 2006

Höstmat - Fisksoppa med saffran

En jättegod fisksoppa med saffran och vitlök när det börjar bli kyligare, tipsar Pixi. Och ett helt OK GI recept! För 4 personer.

1 finstrimlad purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 paket (1/2 gr) saffran
1/2 tsk hela fänkålsfrön
1,2 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
3 färska, flådda och fint hackade tomater
1 1/2 dl vispgrädde (kan ersättas med vatten)
400 - 500 gr fiskfilé (torsk, sej, spätta eller gös)
persilja, citron, ev musslor eller räkor

1. Fräs purjolöken och vitlöken i lite olja i en stor kastrull.
2. Lägg i saffran och fänkål, rör om.
3. Späd med vatten, lägg i buljongtärningarna och koka i 5 min.
4. Häll i grädden (om du inte har uteslutit den) och de fint hackade tomaterna. Koka upp på nytt.
5. Dela fiskfiléerna i mindre bitar, koka dem i soppan i ca 6 min (om det är gös) 2-3 min om det är annan fisk som t ex spätta. Lägg ev i musslor eller räkor och smaka av soppan med pressad citron.
Strö över persilja och servera med en klick aioli och ett gott bröd (om du inte är på GI diet).

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...