En av Pixis klara favoriter - och ett äkta GI recept!
Hummus, den klassiska kikärtsröran från Mellanöstern:
2,5 dl kokta kikärtor eller 1 burk kikärtor
3 msk olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
(2 msk tahin, sesampasta)
1 msk mald spiskummin
saft av 1/2 - 1 citron
lite kajennpeppar
1/3 tsk paprikapulver
1. Om du använder torra kikärtor, lägg dem i blöt innan du kokar dem. Enklare, men inte godare, är att använda färdigkokta kikärtor på burk. Häll ärtorna i ett durkslag, spola igenom dem under kallvattenkranen för att få bort ev burksmak. Låt dem rinna av.
2. Mixa kikärtorna i en matberedare tillsammans med olivoljan.
3. Blanda i vitlök, spiskummin och ev tahin.
4. Smaka av med citronsaft, lite i taget.
5. Smaka försiktigt av med kajennpeppar.
6. Häll upp kikärtsröran i en skål eller bred ut den på ett fat. Ringla över lite extra olivolja och dofta över med paprikapulver. Servera med oliver och bröd (om du inte är på GI).
Receptet räcker till 5 - 6 personer och är hämtat ur en av Pixis favoritreceptböcker Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström som du kan läsa närmare om här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar