25 juni 2009

Banta med William Banting! Del I.

Banta med William Banting!

Det är alltså han som satt igång det hela, konstaterar Pixi idag den 25 juni mitt i sommarvärmen. Gubben på bilden, som hette William Banting, satte igång hela bantningskulturen. Det skulle man väl aldrig kunna tro ...!
Men hur i hela friden kom det till?

Pixi måste forska lite i ämnet ...

William Banting var finsnickare och begravningsentreprenör och engelsman och levde mellan 1798-1878. I trettioårsåldern började han bli lite väl tjock och hans läkare ordinerade honom morgonaktiviteter innan arbetet började. Mr Banting började med rodd, i 2 tim före frukost. Men inte gick han ner i vikt. Han blev bara hungrigare, åt mer och blev ändå större ...

Men mr Banting gav inte upp. Han fortsatte besöka läkare, lade in sig på sjukhus tjugo gånger för viktreduktion, han simmade, började rida, lade en förmögenhet på att dricka brunn, tog turkiska bad ... han försökte med alla metoder som fanns vid mitten av 1800-talet. Men inget hjälpte.

Mr Banting resignerade och accepterade att han skulle vara fet resten av livet. Vid 64 års ålder vägde han 91 kg, mycket för en man som bara var ca 1,50 m lång. Han berättade själv hur han inte kunde böja sig för att knyta sina skosnören, att gå på toa var besvärligt och han blev ordinerad att gå baklänges nerför trappor för att inte slita för mycket på knäna.

Men i augusti 1862 vände det när han besökte dr Harvey för sin nedsatta hörsel och syn. Harvey hade varit på ett medicinskt symposium i Paris och hört en föreläsning av dr Claude Bernard. Föreläsningen handlade om ålderdiabetes där Bernard lagt fram en teori om hur lever och bukspottkörtel var inblandade i en form av sockerobalans - att socker, fett och stärkelse påverkade kroppen. Och Harvey talade diet med mr Banting istället för att kolla hans syn och hörsel.

Mr Banting blev satt på diet - och gick ner 8 kg på fyra månader. Ett år senare hade han gått ner 21 kg! Alltså ett halvt kg i veckan! Och inte bara det. Hans syn och hörsel blev bättre och han kunde röra sig betydligt lättare. Efter 38 veckor på sin diet kände han sig 20 år yngre. Ett mirakel!

Men vad var det för diet Banting sattes på då? Hur bantade Banting!

(Fortsättning följer ... imorgon, lovar Pixi)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...