23 maj 2007

Tzatziki på Turkisk Yoghurt!



Turkisk yoghurt, det är urgott! tycker Pixi. För den är krämigare och fastare än vanlig yoghurt och man kan äta den som den är med lite flytande honung och nötter till efterrätt. Och med frukt. Eller i grytor. Och istället för gräddfil. Men den är fet - om man väljer den 10%-iga. Så nu använder Pixi den 3,5%-iga istället. Som här till tzatziki - ett recept för 4 personer från tasteline. Du behöver:

0,5 liter turkisk yoghurt, 3,5%-ig
1 gurka, stor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, mycket finhackade eller rivna
1 skvätt citronsaft, efter smak
2 tsk olivolja

1. "Vattna ur" yoghurten - häll den i ett kaffefilter och låt rinna av i minst 1 tim eller tills vasslan runnit ur.
2. Dela gurkan på mitten och kärna ur den med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
3. Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra i 1 tim.
4. Häll över gurkan i en sil och pressa ur all vätska.
5. Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tsatzikin stå och dra i kylskåpet ett par timmar så att smakerna sätter sig ordentligt.
Servera som förrätt med ett gott bröd (fullkornsbröd) och oliver, eller som dipsås (till morotsstavar t ex) eller som dressing. Eller till grillat - grillade grönsaker eller grillat kött.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...