25 maj 2007

Att lyckas banta: Tre frågor - The Big Three!

Bob Greene är personlig tränare och fitness expert och Oprah Winfreys personlige coach. Och han säger att innan man sätter igång med ett bantningsprogram, så ska man ställa sig 3 frågor - The Big Three. Och svaren, de ska man tänka till om och svara på fullständigt ärligt och uppriktigt och sanningsenligt på. För vad Bob menar, det är att om man försökt banta såååå många gånger och inte lyckats, då gäller det att försöka komma åt psykologin bakom varför man inte klarar av att gå ner i vikt. De bakomliggande mekanismerna, alltså. För det är där nyckeln ligger.
Och Pixi tror att det ligger mycket i det här. Absolut!
Här är Bobs frågor:

1. Varför är jag överviktig?
Här ska man försöka komma åt känslan bakom varför man äter för mycket. Och inte nöja sig med att svara "Jag har inte tid att laga nyttig mat" eller att "Familjen tycker inte om smalmat" eller något liknande.
Och vad svarar du på den här frågan, Pixi? Varför är du överviktig?

Jag väger för mycket därför att jobbar för mycket och blir trött, och då menar jag inte fysiskt utan psykiskt trött, svarar Pixi. Och när jag blir trött, då vill jag äta för då tror jag att jag blir piggare och gladare. Ett typiskt mönster för mig nu när jag tänker efter! Och så kan jag börja äta när jag tycker att jag har tråkigt. För att pigga upp mig, alltså. Eller när jag känner mig stressad, orolig eller nervös. Då vill jag också äta. För att lugna ner mig. Tror jag.

2. Varför vill jag gå ner i vikt?
Om man svarar "Därför att jag vill se bättre ut", då ska man också fråga sig "Varför det?", säger Bob. Och så säger han att om det bara är för att man vill se bättre ut, så är det är en myt att smala kvinnor är lyckligare än runda. Och går man ner i vikt och märker att man inte blir lyckligare för det, så är risken jättestor att man går upp igen.
Så Pixi, varför vill du gå ner i vikt?

Hmmm, säger Pixi. Jo, för att se bättre ut, förstås. Och inte känna mig stor och fet (jag har ju gått ner hälften vad jag vill så nu känner jag mig bara halvstor och halvfet, men ändå ...). Och våga visa mig i bikini igen. Och kunna klä mig i alla fina och roliga kläder som jag vill men som jag tycker att jag är för tjock för. För kläder tycker jag är kul. Och så för att jag vill tycka om mig själv lite mer. Helt klart. Ja. Så är det ...

3. Varför har jag inte kunnat gå ner och hålla vikten tidigare?
Här menar Bob att man ska tänka tillbaka och fundera på vad det var som gjorde att man inte lyckats tidigare. Var det själva dieten som var för sträng? Någon i omgivningen som saboterade för dig? Eller var det du själv som saboterade för dig? Bob säger att många människor innerst inne inte tror att det är meningen att de ska vara, eller får vara, lyckliga och lyckas och därför saboterar de ständigt för sig själva när det börjar gå bra. Kan det vara så för dig, Pixi?

Nja, det vet jag inte riktigt, svarar Pixi. Snarare har det varit jobb och stress som saboterat. Och att jag känt mig trött och ätit bara därför. Och att jag hela tiden varit omgiven av såååå himlans god mat! Som andra lagat och lagar och jag blivit bjuden på! Och som jag inte kunnat tacka nej till ...

Det här var ju intressant! är Pixis slutsats.
Så för att lyckas gå ner mina 5 kg som jag har kvar så ska jag, enligt Bobs teori:
  • vila mer och stressa av, inte bli trött, alltså (för då äter jag)
  • hitta på mer roliga saker, se till att jag inte har tråkigt (för då äter jag inte)
  • och lära mig tacka nej till god mat som inte är smalmat!


1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra blogg du har! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...