3 feb. 2007

Mät magen - bättre metod än BMI!

När Pixi gick och solade idag på förmiddagen kunde hon inte undgå att läsa Expressens löpsedel: Kulmage kan ge dig hjärtinfarkt! Ju mer magen putar ut, desto större är risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar och diabetes! Det visar en ny studie.

Vad det handlar om är var fettet på din kropp sitter, läser Pixi. Bukfetma är mycket värre än en stor rumpa!, enligt överviktsforskaren Arvo Henni. Att mäta höjden på sin mage är, säger han, en mycket bättre metod än att mäta sitt BMI.

För mycket och för dålig mat, stillasittande, stress och sömnbrist kan leda till bukfetma. Men det kan också vara ärftligt. Vanligt underhudsfett, t ex bilringarna, är inte lika skadligt som det "osynliga" fett som omger de inre organen och finns i levern.

Hur mäter man magen då? Jo, först och främst så behöver du en linjal, och så gör du såhär:
Lägg dig på golvet, böj knäna så att svanken försvinner. "Ställ" linjalen på golvet strax under naveln och så mäter du från golvet till magens högsta punkt. Magens höjd ska vara under 25 cm hos män och några cm mindre för kvinnor.
Om man nu skulle ha för stor mage, vad gör man då? Banta och motionera är tipset, förstås!

Och dina ögoneksem då, Pixi? Hur är det med dem idag?
BÄTTRE! Svullnaden har lagt sig och jag är inte röd i ansiktet längre. Men jag är jättetorr! Och det stramar! säger en fortfarande ledsen Pixi som nu ska gå och stryka på lite hudolja med E-vitamin över ansiktet ...

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...