10 okt. 2006

Medelhavsmat - eller Husmanskost ... ?

På nyheterna imorse talade man om medelhavsmat, hörde ni det? undrar Pixi.

Medelhavsmaten, med mycket fisk, grönsaker, frukt och oilvolja minskar risken för demens och kan ge skydd mot Alzeimers. Det visar en ny amerikansk studie som gjorts i New York. Att medelhavsmaten förlänger livet, det har forskarna sagt tidigare.

Men så säger andra forskare att nordisk husmanskost är nyttigare och bättre för hälsan än medelhavsdieten. Det är dom alldeles övertygade om.

I en stor undersökning i nio europeiska länder kom man fram till att medelhavsmat förlänger livet. Bäst mår människor i Grekland. Sämst mår de som bor i Nederländerna. Och en studie från Göteborg visar att maten från Medelhavet sänker kolesterol i blod lika bra som läkemedel. Och bättre än husmanskost.

Och Pixi undrar - Hörnini, forskare, hur ska ni ha det? Egentligen?

Gunilla Pontén har tagit ställning i frågan - hon säger att ÄT medelhavsmat, drick eventuellt ett gott glas vin då och då. Drick mycket vatten och gå en rask promenad. Då mår du bra.

Lasse Berghagen, han går den gyllene medelvägen för när man frågade honom vad han helst äter sa han: Medelhavsmat OCH svensk Husmanskost.

Pixi vet inte vad hon ska tro. Men hon är ju fortfarande på GI diet så hon kanske inte behöver bry sig än så länge ...
Men jag ska gå till botten med det här! säger hon, och lovar att återkomma i ämnet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grekland ja, visst är det helt rätt, Jag bor i Grekland sedan snart 7 år och har det mycket bra med medelhavsmat och annat gott dagligen. Man mår otrolit bra i Grekland...

besök görna min webbsida om grekland för med information http://www.grekland.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...