1 okt. 2006

Höstmat - Gryta Citronkyckling med oliver & quinoa

En fräsch citronkyckling när det börjar bli höst. Mums! Receptet är från franska Béa på La Tartine Gourmande som också är en fantastisk fotograf. Kycklingen är lättrimmad i saltlake vilket gör den mjäll och mör, men vill du inte ta dig den tiden, hoppa över det momentet.
Ett recept för fyra personer som man enkelt gör om till ett GI recept!

Ingredienser Citronkyckling
ca 1 kg kycklingben
20 svarta oliver med kärnor (Calamata)
1 1/2 halv citron
4 msk olivolja
(1 msk honung - obs! ej till GI receptet)
1 msk hackad färsk salvia
400 gr haricot verts
4 - 5 gröna tomater (om du har, ta annars vanliga röda tomater - men ej till GI receptet)
peppar (& salt, om du inte lättrimmar kycklingen innan)

Ingredienser Saltinläggning / lättrimning
2 liter kallt vatten
100 gr havssalt
(4 msk socker - men inte om du är på GI)
Att rimma kycklingen
1. Dela alla kycklngben i 2 delar.
2. Blanda salt (och socker) med vattnet och lägg ner kycklingbitarna - vattnet ska täcka kycklingen.
3. Täck över och ställ in i kylen. Låt stå i minst 2 tim. Häll av vattnet och fortsätt som nedan:

Att laga till Citronkycklingen
Sätt ugnen på 175 °C.
1. Gör en marinad: Blanda juicen av 1 citron, olivoljan, salvian (och honungen) i en skål och häll den över kycklingdelarna.
2. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form tillsammans med marinaden. (Dela tomaterna i fyra delar och lägg i). Skär den halva citronen som är kvar i delar, och lägg i liksom oliverna.
3. Ställ in i ugnen och låt kycklingen ugnsbakas i ca 1 tim.

4. Förbered haricot vertsen: Koka upp lättsaltat vatten, lägg i bönorna och låt koka i 10 min. Skölj dem i kallt vatten.
5. När det är 10 min kvar innan kyckligen är klar, lägg i haricot vertsen och låt dem ugnsbakas tillsammans med kyckligen tills allt är klart.

Låter det krångligt? Nej, det tar bara lite tid. Och till det serverar Pixi röd quinoa. Så här:

Röd Quinoa - för 4 personer

7 dl vatten
340 gr = 1 paket röd quinoa
1/2 - 1 tsk salt

Koka upp vatten och salt under lock. Häll i quinoan och låt koka på svag värme i ca 20 min tills quinoan ser ut att "grodda" sig.
Klart att servera!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...