2 juni 2007

Smala Recept - Fransk Fisksufflé!

Foto: Ica / Rickard Forsberg

Smala Recept - Fransk Fisksufflé!
Pixi blev så inspirerad av Karl Lagerfelds Gourmet Diet så hon letade rätt på ett recept på fisksufflé. Receptet kommer från Bretagne och i originalreceptet använder man piggvar. Men det tänker nog inte Pixi göra utan hon tar torsk eller någon annan billigare vit fisk istället. Karl Lagerfelds kock lagar nog till en Piggvarssufflé till Karl, det är Pixi alldeles säker på, och då blir den en
Soufflé de turbot för det heter Piggvarssufflé på franska.
Så här lagar man den till 2 personer och en portion innehåller 500 kcal:


Fisksufflé från Bretagne

1,5 dl mjölk
2 msk smör + smör till formen
2 msk vetemjöl
nyriven muskotnöt
250 gr piggvarsfilé (eller annan vit fisk)
1-2 msk pressad citron
3 äggulor
4 äggvitor
salt, nymalen peppar

1. Gör en béchamelsås: Hetta upp mjölken. Smält smöret i en kastrull. Strö på mjölet och rör om väl. Häll på den heta mjölken och låt småkoka på svag värme ca 20 min, tills såsen kokat ihop och blivit tjock. Rör om ofta. Krydda såsen med muskot, salt och peppar. Låt svalna.
2. Skölj fiskfilén och pochera den i lite vatten med salt och cirtonsaft, ca 10 min. Låt den inte koka. Ta upp fisken och låt den svalna.
3. Finfördela fiskfilén, i en matberedare eller genom att passera den genom en sil. Rör ihop massan med äggulorna i en skål. Vänd ner béchamelsåsen. Krydda väl med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 200 grader och smöra en suffléform.
5. När ugnen är varm: Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i fiskmassan. Vänd sedan försiktigt ner den i suffléformen och släta till övansidan.
6. Grädda sufflén i mitten av ugnen ca 20 min tills den blir ljust guldgul. Servera genast tillsammans med en grönsallad och ev en skaldjurssås.

Receptet kommer från Det franska köket av Susi Piroué, och hon rekommenderar att man ska dricka ett torrt, ljust vitt vin från Loire till sufflén, till exempel en fin Muscadet. Det gör nog inte Pixi, men alldeles säkert gjorde Karl Lagerfeld när han bantade!

Ett annat recept på fisksufflé finns här, Görvelns Slotts Fisksufflé, och det är säkert jättegott för här använder man massor med vispgrädde istället för mjölk. Från Ica.




Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...