6 apr. 2007

Recept: GI - Vårmat - Sallad Lyon med pocherade ägg


En GI sallad med pocherat ägg och strimlor av rökt fläsk. Gott! Receptet kommer ursprungligen från staden Lyon i Frankrike.

Ja, jag ville laga till äggen på ett annorlunda sätt nu i påsk, berättar Pixi. Och då hittade jag det här receptet med pocherade ägg.

Det var jättelätt att pochera! Det trodde jag inte. Och sååååå gott med strimlor av rökt sidfläsk till. Istället för bacon.
Här är ett recept för 4 personer:

Fransk GI Sallad från Lyon

ca 250 gr blandad sallad, t ex friséesallad, escarole, mâche (eller vad du har)
250 gr rimmat sidfläsk
4 ägg, pocherade eller hårdkokta
4 skivor fullkornsbröd i tärningar till krutonger

Vinägrett dressing:
2 msk olivolja
1/2 msk vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt

1. Skär fläsket i strimlor. Stek dem.
2. Stek brödtärningarna / krutonger: Gnid en stekpanna med en ituskuren vitlöksklyfta. Häll över lite olivolja och värm. Stek brödkuberna till de är frasiga och fått fin färg.
3. Pochera äggen: Knäck äggen var för sig i en kopp. Koka upp vatten med ett par matskedar vinäger. Dra kastrullen från värmen och låt äggen glica ner i vattnet. Sjud på mycket svag värme i ca 4 min. Skär bort ev frasiga kanter. Villa du inte pochera äggen - koka dem istället.
4. Bottna tallrikarna med salldsbald, Lägg på fläskstrimlorna, droppa över vinägretten och blanda lätt. Strö över brödtärningar och toppa med det pocherade ägget eller halverade hårdkokta ägg.

Jättegod GI lunch eller som förrätt till påskmiddagen, t ex.

Här finns mer att läsa om staden Lyon, från DN.
Och Pixi, hon har faktiskt varit där en gång. Och hon tyckte också att staden kanske inte var så himla kul, men hon ville se det fantastiska Sidenmuséet. Men, det var stängt, då, den dagen Pixi var i staden Lyon, i Frankrike ...

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...