1 apr. 2007

Recept: Vårmat - Nässelsoppa!

Igår hittade Mem de första nässlorna! berättar Pixi. Våren har verkligen kommit nu!
Och vi, vi blev ju så himmmmla sugna på nässelsoppa, förstås. Men de var ju så små, som ni ser på bilden, så vi får nog vänta till påsk innan vi plockar dem.
Perfekt påskmat, förresten. Eller hur? Och jättebra GI mat!
Det här receptet kommer från Buffé nr 4 och räcker till 4 personer:

Jättegod Nässelsoppa Lyx

ca 2 liter nyplockade späda nässlor
ca 1 liter vatten
salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
(3 msk torr sherry)
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

1. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
2. Koka upp 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 min.
3. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl.
5. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
6. Servera nässelsoppan het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite klippt gräslök.

Och ... mästerkocken Verner Vögeli, som gick bort för inte så länge sedan, serverade nässelsoppa! Det vet Pixi, för det kan man läsa i Verners receptbok Älskade mat - här!


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...