10 nov. 2006

Höstmat - Jordärtskockssoppa


jerusalem artichoke soup

Pixi ääälskar jordärtskockor! Särskilt jordärtskockssoppa, och kokta jordärtkockor med rört smör, och ostgratinerade jordärtskockor och jordärtskockor med ... ALLT!
Så här gör du en god jordärtskockssoppa till 4 personer:

350 gr skalade jordärtskockor
0,8 l grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk smör
salt&peppar

Om du vill: minska grönsaksbuljongen till 0,7 liter och lägg till ...
1 dl vit vin
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl äppelcider

1. Dela jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i buljongen (och ev vin).
2. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop på svag värme.
3. Mixa soppan slät, smaksätt med salt, peppar (och ev vinäger).
4. Mixa i smör strax innan serveringen (och ev cider) och garnera med slätbladig persilja.

Gott till: smörstekta kantareller och scharlottenlök, färsk timjan, råa jordärtskockstärnngar, tärnat äpple.

Tips! Lägg de skalade jordärtskockorna i kallt citronvatten om du lagar till dem direkt. Då missfärgars de inte.

Jordärtkockor är såååå nyttiga och näringsrika! säger Pixi. De innehåller inulin, en stärkelseart som innehåller fruktsocker, så därför är de bra för diabetiker också.
Och jordärtskockor, det heter Jerusalem artichokes på engelska. Av någon outgrundlig anledning som Pixi absolut INTE kan förklara ...

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...