Lax med hemlagad teriyaki marinad och bladspenat ... mmm ... Eller med en grönsallad och haricot verts och, om man så vill, quinoa. Ett recept från Fredrik Paulúns Blodsockerblues i köket som du kan läsa mer om här! Receptet är tänkt för 4 personer.
500 gr färsk lax / eller 4 frysta portionsbitar lax
salt
3 msk olja
1/2 dl vitt vin
2 msk socker / råsocker
2 msk rapsolja
300 gr bladspenat
3 msk sesamfrön
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbred laxen - plocka bort benen och skär den i bitar på omkring 5 cm, om du använder färsk. Om du använder frysta portionsbitar behöver du bara tina dem. Stek bitarna i en torr teftonpanna med lite salt i botten tills de har fått fin färg (ca 3 min). Om du använder en vanlig stekpanna, stek bitarna med lite olja i botten.
3. Gör teriyakimarinaden: Koka ihop soya, vitt vin, socker och rapsolja tills ungefär hälften av marinaden finns kvar.
4. Pensla laxbitarna med marinaden och tillaga dem sedan i ugnen i 5 min.
5. Lägg upp laxen på en bädd av bladspenat eller en blandad grönsallad och strö över sesamfrön.
Servera med quinoa.
Paulúntips! I asiatiska butiker finns pak choi-sallad som kan användas istället för spenaten - ett lika gott som nyttigt alternativ!
500 gr färsk lax / eller 4 frysta portionsbitar lax
salt
3 msk olja
1/2 dl vitt vin
2 msk socker / råsocker
2 msk rapsolja
300 gr bladspenat
3 msk sesamfrön
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbred laxen - plocka bort benen och skär den i bitar på omkring 5 cm, om du använder färsk. Om du använder frysta portionsbitar behöver du bara tina dem. Stek bitarna i en torr teftonpanna med lite salt i botten tills de har fått fin färg (ca 3 min). Om du använder en vanlig stekpanna, stek bitarna med lite olja i botten.
3. Gör teriyakimarinaden: Koka ihop soya, vitt vin, socker och rapsolja tills ungefär hälften av marinaden finns kvar.
4. Pensla laxbitarna med marinaden och tillaga dem sedan i ugnen i 5 min.
5. Lägg upp laxen på en bädd av bladspenat eller en blandad grönsallad och strö över sesamfrön.
Servera med quinoa.
Paulúntips! I asiatiska butiker finns pak choi-sallad som kan användas istället för spenaten - ett lika gott som nyttigt alternativ!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar