16 sep. 2006

GI Recept - Lax Teriyaki



Lax med hemlagad teriyaki marinad och bladspenat ... mmm ... Eller med en grönsallad och haricot verts och, om man så vill, quinoa. Ett recept från Fredrik Paulúns Blodsockerblues i köket som du kan läsa mer om här! Receptet är tänkt för 4 personer.

500 gr färsk lax / eller 4 frysta portionsbitar lax
salt
3 msk olja
1/2 dl vitt vin
2 msk socker / råsocker
2 msk rapsolja
300 gr bladspenat
3 msk sesamfrön

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbred laxen - plocka bort benen och skär den i bitar på omkring 5 cm, om du använder färsk. Om du använder frysta portionsbitar behöver du bara tina dem. Stek bitarna i en torr teftonpanna med lite salt i botten tills de har fått fin färg (ca 3 min). Om du använder en vanlig stekpanna, stek bitarna med lite olja i botten.
3. Gör teriyakimarinaden: Koka ihop soya, vitt vin, socker och rapsolja tills ungefär hälften av marinaden finns kvar.
4. Pensla laxbitarna med marinaden och tillaga dem sedan i ugnen i 5 min.
5. Lägg upp laxen på en bädd av bladspenat eller en blandad grönsallad och strö över sesamfrön.
Servera med quinoa.

Paulúntips! I asiatiska butiker finns pak choi-sallad som kan användas istället för spenaten - ett lika gott som nyttigt alternativ!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...