26 sep. 2006

100% Backlash - Prinsesstårta ... tårta hela veckan!


Det ÄR INTE KLOKT vilka frestelser man utsätts för!
Pixi är bekymrad. RIKTIGT BEKYMRAD! För den här veckan har det varit Prinsesstårtans vecka. Det är det varje år den 20 - 26 september OCH så firades det NATURLIGTVIS födelsedag på Pixis jobb. Med Prinsesstårta. Och Pixi, hon kunde INTE tacka nej till kalaset fast hon är på GI diet ... Och hon kan INTE låta bli att skriva ner ett recept på en JÄTTEGOD tårta! Men hon kommer INTE att göra den. Inte nu, i alla fall, men se'n när hon har gått ner sina 9 kilo. Och det här är en tårtan som räcker till 10 - 12 bitar.

Sätt ugnen på 175 °C.

Till tårtbottnen ...
3 ägg
1,5 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Till vaniljkrämen ...
3 dl gräddmjölk (blanda vanlig mjölk och grädde efter egen smak)
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Till garneringen ...
300 gr grön marsipan eller färdigköpt marsipanlock

Gör tårtbotten:

1. Smörj och bröa en rund kakform på ca 2 liter.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i äggsmeten.
3. Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen i ca 30 min. Känn med en sticka att kakan är torr innan du tar den ur gnen. Låt vila några minuter innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna, gärna under formen.

Gör vaniljkrämen:
4. Blanda gräddmjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud under vispning tills den tjocknar. Rör ut gelatinpulvret i lite vatten och lös upp det i den heta krämen. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör då och då i krämen medan den svalnar.
5. Vispa grädden med vaniljsockret och rör i krämen när den kallnat.
Gör tårtan:
6. Dela kakan i två tårtbottnar. Bred kräm på den ena bottnen, lägg på den andra och bred resten av krämen ovanpå och runt kanterna.
Garnera:
7. Kavla ut marispanen mellan två ark bakpltspapper eller plastfolie, så fastnar den inte.
8 Täck tårtan med marsipantäcket. Sikta florsocker över tårtan och dekorera ev med en röd marsipanros.

Det här receptet kommer från Vardag och fest - som du hittar här!

Det här är egentligen en Victoriatårta, för den innehåller ingen sylt som en riktig Prinsesstårta brukar göra. Och Prinsesstårtan är ALLTID grön. Gör du den gul, med gult marsipanöverdrag alltså, kallas den för Prinstårta. Och gör den den röd eller rosa heter den Operatårta. Och det var hushållsläraren Jenny Åkerström som på 1930-talet hade de tre prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som elever, och Jenny döpte en tårta efter dem.

Initiativet till Prinsesstårtans vecka har tagits av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer och för varje såld tårta skänker bageribranschen under veckan 10 kr till kronprinsessan Victorias fond!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...