7 juni 2007

Smala Recept - Grilla och Grillbanta!

Foto: DN

Grilla? Grillbanta? Visst! säger näringsfysiologen och GI-gurun Fredrik Paulún till kvällsposten.
"Heta kryddor och fina råvaror är ingredienserna för en lyckad grillbantning." Och det absolut bästa är det fettsnåla viltköttet! För att grilla, det är ett verktyg för att tappa kilon. Varför? Jo, därför att man använder en minimal mängd av fett.

Men kocken och grillkungen Jonas Borssén säger att det finns många fällor med grillning. Och det är flintasteken, de feta korvarna och pommes frites. Fredrik Paulún håller med, och säger att VÄLJ rent kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt. Och så viltkött, förstås.
Och så säger han att man kan gå ner 1 kg i veckan och samtidigt grillfrossa! Så här:

Grillbanta - gå ner 1 kilo i veckan!
Paulúns tips på vad du ska äta ...
1/4 kött
1/4 kolhydrater (ris, potatis)
2/4 grönsaker
Och gör din egen marinad. Den i butiken innehåller ofta socker och fel sorts fetter. Och krydda den med tabasco, vitlök, senap, chili som sätter fart på förbränningen och energiförbrukningen.
Och du ska inte grilla råvarorna för länge och inte bränna. För det förstör näringsämnena!

Och Jonas Borssén har tips på smal marinad och smal salsa:

Marinad - Jonas Borsséns smala marinad
Färskpressad citronsaft
2-3 vitlksklyfotr
lite jungfru olivolja
salt & svartpeppar

Välj en smaksättning, t ex
Grekisk smak: Färsk oregano
Svensk smak: Dill
Stark smak: Chilipeppar eller chipotie, torkad chili
Sydfransk smak: Timjan och rosmarin

Salsa - Jonas Borsséns smala salsa
Skär tomater i små tärningar
Häll över färskpressad citron- eller limesaft
Krydda med salt & peppar
Häll över lite olivolja

Välj en smaksättning, t ex
Fruktig smak - mango eller ananas
Italiesk smak - basilika
Indisk smak - riven ingefära

Och det här, det verkar ju inte så svårt, tänker Pixi!





Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...